Alla inlägg under mars 2012

Av Marie Anderberg - 31 mars 2012 08:21

Efter en låååång vecka,eller iallafall en vecka med låååånga dagar så har jag bestämt mig för att försöka ta en en lite lugnare helg. Det är långt ifrån alltid som det blir som man tänkt sig men ett försök skall göras! Detta tempo börjar onekligen sätta lite spår...jag Är sliten! Men med gott samvete kan jag säga att mycket har blivit gjort! Bra det!

Marokko,Ida,Athena,Jarama,Joyita,Geppeto och Leal har varit igång i jobb denna veckan. Damerna sköter sig nu efter konstens alla regler och jobbar på fint. Marokko och Geppeto ät två clowner där det gäller att hålla tungan rätt i mun och vara koncentrerad! MArokko är pigg som sjutton....och skäms inte för att busa! Geppeto ÄR en clown....dessutom en clown som har en hel del vårkänslor....men det skall nog bli bra till slut! Som sagt...koncentration!

Bäorna fortsätter att föröka sig...igår var det tre stycken som bestämde sig för att sätta sina lamm till världen. Den ena blev det lite strul med....ett tvillingpar som tvunget skulle komma till världen samtidigt. Där sätter naturens lagar stopp...en i taget är tanken. Huvudet på en ivrig tvilling kom ut...och benen som tillhörde en annan...och sen var det stopp! Instruktions boken kommer med rådet "putta ena lammet bakåt". Logiskt,men inte lätt när mamma bäa med stor kraft puttar dom framåt. Hjälp fick tillkallas  i form av Petter som med van hand fick rett ut virr varret av ben och huvud och tvillingarna kom till världen en och en. Så som det är tänkt! Tyvärr var den ena inte frisk och dog direkt efter födslen. Alltid trist men jag får glädjas över de andra fem som kom igår,pigga och starka.

Bönan växer så att det knakar och får mig till att dra på smilbandet många gånger per dag. Humlan fortsätter att vara den perfekta nannyn,tur att jag har henne till hjälp!

Bönan som tar sig en tupplur...i Humlans säng...som numera är hans oxå! Skönt att sträcka ut....

Men allra bäst trivs han med sällskap av sin nanny,Humlan. Lite trångt blir det...men de båda samsas så gott det går!

Geppeto på jobb i torsdags. Såååå fin vissa stunder...och ganska mycket clown andra stunder!

 

Får väl tro att det blir bra till slut!     

Av Marie Anderberg - 27 mars 2012 18:48

Med all denna sol som strålar över oss så har jag fått en energi kick som heter duga! Allt flyter på i ett högt tempo och vissa dagar har jag känslan av att hinna med hur mycket som helst! Det gäller att inte stressa men vara effektiv....och multi taska...ha många bollar i luften samtidigt och aldrig gå i någon riktning tomhänt! Helt slutkörd är jag på kvällarna...men vad gör det när man hunnit med massor med bra saker under dagen?

Lammen fortsätter att komma...för tillfället är här ca 35 och fler väntas...under ett dygn föddes det 13 stycken här....och det gick bra med alla! Glad var jag! Humlan sitter troget och kikar så att allt går vägen...hela tiden beredd att rycka in soom nanny. Lite speciellt var det en natt när Humlan väckte mig genom att ligga och gnälla i min säng. JAg trodde bara att hon behövde gå ut och gick snällt ner och öppnade dörren. Full galopp blev det på Humlan som försvann bort till mamma bäorna. Jag följde efter och hörde då ett förtvivlat bäande....en liten en som blivit född innan på kvällen hade lyckats att ramla med huvudet först ner i sin mammas mat spann och kom sig ingenstans...och bäade förtvivlat. Det var det Humlan hade hört uppe i vårt sovrum. Finast,duktigaste Humlan!

Hästarna är jag också i full gång med. Fyra ridna idag! Ganska så nöjd med det är jag....egentligen borde jag inte hinna med så många när jag är själv om hela stall arbetet,bäornas skötsel och mitt i lamningen. Men det går så att det ryker om det...!

Athena var först ut idag och hon gav mig en riktig aha känsla. Det bor mer i damen än vad jag har kännt innan! Jäklar,den hästen kan bli riktigt bra! Måste säga att jag verkligen ser fram emot nästa arbetspass med henne! Jarama jobbade som nummer två och vi har blivit lite mer samkörda nu,jag gillar henne skarpt! Leal som nummer tre,han har vilat sedan i torsdag eftersom en sko försvann i hagen i fredags. Hovis var här idag och spikade fast en ny och som alltid är Leal extra fin när han har vilat några dagar,såååå sugen på att jobba igen. En ren fröjd med andra ord! Marokko blev sista hästen för idag. Pigg som sjutton! Och efter 10 minuter på ridbanan kom han på att vi faktiskt var ensamma där! Alla kompisarna var ju kvar hemma! Det blev lite rörigt en stund....med en upprörd unghäst med alltför mycket överskotts energi! Jaja,det gick bra....efter en stund koncentrerade han sig på mig igen och allt blev frid och fröjd. Marokko är en häst jag tror mycket på...vänta bara tills hösten...han kommer att bli super!

Nebrijano som fyller tre i juni. En av inridnings hästarna. Det är något speciellt med honom...och hans ögon...såååå vackra. Erkänner att jag är ganska så kär i denna unga kille! Skall bli vansinnigt skoj att börja rida honom!

Fick till sändt mig några bilder idag på en av mina gamla favoriter! Härliga Budda,Nahemas son. Han har påbörjat en karriär som tävlingshäst och gör det med bravur! Stolt blir jag! Budda var min "hippi häst" som hela han hade uttrycket av "love,peace and understanding"! Detta håller i sig och nu är det duktiga Alice som äger och rider honom! JAg kan bara önska dom två lycka till i sin vidare karriär!

     

Budda och Alice! Vad månde det bliva av detta ekipage?

Av Marie Anderberg - 21 mars 2012 17:30

Det soliga vår vädret bara fortsätter och fortsätter....helt fantastiska dagar! Aktivitets nivån är betydligt högre här just nu jämfört med vad det brukar vara i Mars. Långa dagar i högt tempo,ja,då hinns det med mycket!

En hel hög av hästarna har så sakta kommit igång i jobb igen...och det med bravur! ALLA är så positiva att ta med på arbetet igen. Och då är det kul att vara ryttare! Lite extra hjälp har jag fått med ridningen av duktiga Johanna och idag även av Tilda. Då sker det en onekligen en del. Joyita,Jarama,Ida,Athena och så Leal förstås har kommit igång och idag var det även några av 4-åringarnas tur. MArokko,Milano och Millionen blev dom utvalda. Ett väldigt piggt och glatt gäng må jag säga! Till och med Milano kunde inte låta bli att bralla iväg och busa! Marokko var i sitt esse....finns det någon gångart som heter Spansk trav? Inte vet jag men Marokko travade iväg med mig på ryggen med dom allra högsta knälyft jag någonsin kännt på....för att sedan bralla iväg. Kul på jobb!

Mamma bäorna är nog oxå inspirerade av värmen och solen,igår kom det fem lamm och 2 hittentills idag. Utan problem eller komplikationer! Tack för det!

Lilla söta Bönan har fått börja att följa med mig och Humlan ut i det fina vädret,något som han uppskattar till fullo! För att sedan sova såååå gott tillsammans med Humlan i hennes hundsäng på kvällen! Det tar på krafterna att vara ute och upptäcka världen!

 

Fina Olympic som oxå har börjat få vårkänslor och mer än gärna spanar in "tjejerna" i hagen brevid!

Av Marie Anderberg - 15 mars 2012 18:06

Fortsatt vårkänslor....sol hela dagen idag med! Det är nästan för bra för att vara sant!

Tidig morgon startade med ett nytt litet tvillingpar i bä farmen. Stora och pigga ungar! Kan inte bli bättre!

Nästa projekt var en ordentlig städning bak på lösdriften...med hjälp av en grävmaskin som skrapade, togs all vinterns häst skit bort och det är nu helt rent och fint! Härligt! Medan grävmaskinen jobbade fick hela lösdrifts gänget ta sig en rejäl runda ner på ängarna...något som var synnerligen uppskattat! Här pratar vi racing på hög nivå! Just nu är egentligen ängarna ett förbjudet område för det rally gänget,marken är alltför blöt efter snö och is smältning och skall vi inte ha en ren leråker så får vi vara lite rädda om dom. Undantag idag alltså...och det väldigt uppskattat! Måste erkänna att jag gruvade mig en aning för att få gänget därifrån igen....men det gick väldigt smidigt! Kul att springa och leka men maten uppe på lösdriften lockade mer efter några timmar. Ibland är det praktiskt att dessa djuren är lite av några matvrak.

 

Full action ute på ängarna!

Leal var på jobb på förmiddagen och gjorde det med bravur! Han är mer än förnöjd att bli aktiverad igen...det där med vintervila tröttnar han väldigt fort på. Men jag kan bara konstatera att hingsten har vilat sig i form....det vi jobbade och slet med sent i höstas sitter där väldigt fint nu! Med andra ord är det ett rent lyx nöje just nu att jobba med Leal! Härligt!

Nästa häst blev Jarama. Fina,fina fröken! Känslig,energisk och med en del temperament.....men utan tvekan en utpräglad en mans häst! Hon vill känna "sin" ryttare och då tror jag att hon skulle gått i döden för den människan. Alla andra är liksom bara lite märkliga enligt Jarama. I somras så var det Ancha som blev" hennes" ryttare,men eftersom det bara är jag här nu så får lilla fröken försöka att hålla till godo med mig. Skeptisk blev hon när jag satt upp...och vääääldigt frågande,"kommer detta verkligen till att gå bra??????" var hela hennes uttryck. Ganska så olik dom andra dynamiterna som jag tagit med mig ner på ridbanan. Där har det varit ånglok som skuttat och busat....Jarama trippade väldigt försiktigt och fortsatte med sina frågor,"hur skall detta gå???".Det fortsatte hon med ända tills vi skrittade hem efter avslutat pass och svängde in på vår grusväg. Då jäklar! Svansen i vädret och årets största luft hopp! JAg tror att hon hojtade,"DET GICK BRA;VI KLARADE DET!!!". Söta hästen!

 

Joyita fick vilodag idag. Och dessutom vara med den stora flocken och busa! Det var en väldigt lycklig häst!

 

Tror att hon var en av dom som busade allra värst....tror att hon har det ganska så bra med sig själv just nu! Alltid på gott humör!



Av Marie Anderberg - 14 mars 2012 19:58

Japp,det är vår! Iallfall vääääldigt vårlikt! Fåglarna kvittrar...solen lyser och termometern visar på många plusgrader! Vinter jackan har åkt av mig...vinterpälsen har börjat att lämna hästarna...isen är borta och leran är definitivt här! Minns tider när jag var hjärtligt trött på den leran men nu är den onekligen välkommen! "Det är för tidigt,kommer bakslag på det här" envisas Morten med att säga. JAg vägrar att tro honom...det ÄR vår!

Det mesta vårlika av allt är väl att lamningen är i full gång...och som vanligt med den följer väldiga upp turer och nerturer. Det mest tragiska var när en nybliven mamma bäa hastigt insjuknade och trots en stor hjälp insats av veterinär dog plus en av hennes tvillingar. Den andra tvillingen har nu fått flytta in till mig och Humlan,denna fantanstiska lilla Nanny som tar sig av alla babys,vilket djurslag det än månde vara. "Bönan" har den lille blivit döpt till och trots att han har haft en tuff start på sitt korta liv så blir han lite piggare och mer välmående för varje dag. Hoppar och skuttar i hälarna på Humlan som tålmodigt pysslar om sin lilla bäa!

 

Humlan med sin baby "Bönan".

 

En riktig liten sötnos är han och har gjort sig väl hemma stadd i vårt kök. Jaja...jag känner så väl igen det där...i detta kök har det bott allt från baby grisar till sjuka kattungar. Och lamm då förstås! Familjen suckar....men både jag och Humlan trivs! 

På häst fronten ser det oxå betydligt ljusare ut nu när vintern har släppt taget! Ridbanan är i fullt brukbart skick och vädret bara precis inbjuder till att komma igång att jobba med lite hästar. Gudarna skall veta att här är några stycken att välja på! Joyita,Athena och Leal har varit dom som jag börjat med. Athena var första gången i dag...och du milde himmel vad den lilla damen hade energi! Inte vet jag var Turbo knappen sitter någonstans men tydligt var att jag råkade komma åt att trycka på den....Athena var verkligen på G! Som tur är så tar orken slut ganska så fort,konditionen är inte den bästa efter vintervilan och damen lugnade ner sig betydligt efter 10 minuter. Det är lite svårt det där med att sätta igång hästarna efter så många månaders vila. Skritt tänker jag...komma igång så sakta. Lite trav arbete efterhand...lugnt och stillsamt! Jo tack! Det kan ju jag sitta och planera....men väl uppe på häst ryggen så är mina "lugna ridhästar" förvandlade till pigga och lyckliga hoppe tosser som är mer i luften än på marken! Hur lätt är det då att skritta och trava lite försiktigt???? Men,men...det viktigaste av allt är¨ju ändå att dom tycker det är kul att få följa med tanten ner på ridbanan och börja jobba igen!! Och på en glad och vår yster häst så är det lätt hänt att jag också smilar! Härligt att vara igång på häst ryggen igen utan att vara livrädd för att vi skall halka på isen eller frysa fingrarna av sig! Nu blir det härliga tider!  

Av Marie Anderberg - 4 mars 2012 17:40

För att vara en söndag så har det onekligen varit hektiskt här idag. Som en god avslutning på en hektisk vecka! HAr det inte varit det ena så har det definitivt varit det andra....jag har joggat rundor och försökt att vara på minst två ställen samtidigt....och mer än en gång tänkt att "herregud,detta skall vara den lugna perioden här hos oss"!

Nu är det iallafall definitivt slut på den "lugna perioden" då årets lammnings säsomg satte igång i natt. Med mig lyckligt ovetande och sovande i min säng...mindre lyckat. Härmed startar dom officiella natt vaken! Trillingar blev det i natt....med ett icke helt lyckligt slut. Tyvärr....i vanlig ordning gnisslar jag tänder när det blir så här. I morse var det kaos i bä land...ett stort fint lamm hade typ 10 stycken mammor som alla ville ha den lille....och den hade inte en susning om vilken av alla dessa mammor som hade maten! Ett annat stort fint lamm hade lyckats att köra fast sig själv i en foder automat och klämts till döds (suck och dubbelsuck!!!) och ett tredje litet mini lamm låg utmattad för sig själv. Den provade jag att ta in och ge råmjölk och uppvärmning med en ivrig Humla som assistent. Tyvärr dog den under eftermiddagen....suck och dubbelsuck! Starten på lammningen har alltså varit sådär....

Men för att bringa lite mer ordning i hela systemet tog jag Anton till hjälp och började med omflyttningar av de blivande mammorna...nu får det vara slut på kaoset! Det mesta gick bra....tills en förbaskad grind gav vika och ett stort gäng med bäor for ut som raketer till hästarnas lösdrifts system. Snacka om att detta blev "dagens happening" bland unghästarna! Svansar i vädret,vidgade näsborrar och full galopp....med 25 vettskrämda bäor som spred sig åt alla håll och kanter. Ibland är jag osäker på om jag skall skratta eller gråta....eller kanske bara gå in och dricka kaffe i hopp om att allt lugnar sig...! Nu var det inte det jag gjorde.....ptroooade på hästarna...lockade på bäorna....och med hjälp av en stor portion tålamod och en väldigt duktig Anton blev det till slut 2 flockar...en med hästar...och en med bäor. Jösses,mycket kan man säkert säga om livet på landet som djurskötare...men det är ALDRIG någonsin långtråkigt...det skall gudarna veta!

Ovido - Quiz & Flashcards